Cartea Mondiala A Fericirii

Daily Mail, prezinta o noua carte, numita “Cartea Mondiala a Fericirii”, scrisa de Leo Borman, în care nu o sa gasiti filozofie spirituala, ci informatii bazate pe dovezi care are drept scop dezvaluirea secretului oamenilor fericiti. Leo Bormans a adunat cercetari si descoperiri ale expertilor mondiali în psihologia fericirii.
Oamenii de stiinta au ana lizat mii de oameni, iar ceea ce a descoperit Leo Bormans este pe cât de suprinzator, pe atât de plin de inspiratie.
1. Acceptati ceea ce aveti

Cercetarea arata ca oamenii fericiti au niveluri modeste de asteptari si aspiratii, vor ceea ce pot sa obtina, în timp ce persoanele nefericite nu reusesc sa obtina niciodata ceea ce îsi doresc. De asemenea, oamenii fericiti stiu sa evite dezamagirile si cum sa genereze surprize placute. Acest lucru se datoreaza faptului ca ei se straduiesc sa îndeplineasca obiective realiste si sunt multumiti cu ceea ce au. Doctor Jose de Jesus Garcia Vega de la Universitatea din Monterrey, Mexic, spune ca trebuie sa acceptam lucrurile pe care le avem. “Pentru a fi fericiti trebuie sa ne bucuram de ceea ce avem”.

2. Bucurati-va de ceea ce faceti

Oamenii fericiti fac ceea ce le place si le place ceea ce fac, si nu fac lucrurile pentru bani sau lauda. Nu are nici un rost sa ramâi blocat într-un loc de munca pe care îl urasti, înconjurat de colegi neprietenosi, doar pentru ca banii sunt suficienti. Oamenii uita ca le este permis sa fie si fericiti la servici. Multi dintre noi petrecem cei mai frumosi ani din viata noastra încercând sa facem bani, iar în timpul acestui proces ne sacrificam sanatatea si familia. Mai târziu, acesti oameni îsi cheltuie aceeasi bani încercând sa-si recupereze sanatatea pierduta si familia îndepartata.

3. Traiti pentru prezent

Nu insitati asupra trecutului, asupra lucrurilor care nu au functionat cum trebuie sau a esecurilor anterioare. În acelasi mod, nu visati la un viitor idealizat care nu exista sau nu va îngrijorati ca nu s-a întâmplat, înca. Oamenii fericiti traiesc pentru prezent si au moduri pozitive de a gândi. Daca nu puteti fi fericiti astazi, ce va face sa credeti ca mâine va fi diferit?

4. Alegeti fericirea

Nu trebuie sa va fie teama sa faceti un pas înapoi si sa va re ana lizati obiectivele. Imaginati-va viata ca pe o poveste pe care o puteti modifica si corecta pe masura ce mergeti mai departe. Acest mod de abordare flexibila necesita gândire pozitiva si o minte deschisa. Trebuie sa alegeti tot timpul sa fiti fericiti.
Aceasta teorie este sustinuta de Ingrida Geciene de la Universitatea Vilnius din Lituania, care a ana lizat fericirea oamenilor din 31 de tari europene. Aceasta a descoperit ca “voluntaristii” (oamenii care simt ca au libera alegere si control complet asupra vietii lor) erau mai fericiti decât “fatalistii” (oameni care cred ca pot fi schimbate foarte putine prin interventia personala). În urma cercetarii doamna Geciene a ajuns la concluzia ca tarile nord europene contin mai multi voluntaristi, în timp ce tarile latine precum Spania si Italia au un procent mai ridicat de fatalisti.

5. Relatii

Cu totii traim fericirea în relatie cu ceilalti oameni. Trebuie sa tinem minte ca la fel cum alte persoane ne pot face pe noi fericiti, si noi suntem “alti oameni” pentru altcineva. Încercati sa pretuiti oamenii care sunt importanti pentru dumneavoastra.

6. Fii tot timpul ocupat

Daca vreti sa fiti mai fericiti, trebuie sa va dezvoltati o personalitate sociabila, si sa fiti un mare iubitor al iesirilor din casa.
Acceptati invitatia la film, alaturati-va unui club de carte sau unui grup de artisti. Cea mai buna metoda de a savura placerea este în compania celorlalti. Eunkook M. Suh, profesor de psihologie la Universitatea Yonsei din Seul, spune ca trebuie sa va construiti o viata sociala bogata, nu ca o obligatie, dar pentru ca este plina de satisfactii, semnificativa si distractiva.
Potrivit cercetarilor, oamenii activi, ocupati, sociabili, sunt cei mai sanatosi si mai fericiti din societate.

7. Nu comparati

Claudia Senik, profesor la Universitatea Sorbona din Paris spune ca ambitia este sanatoasa si îi face pe oameni fericiti, însa invidia îi face nefericiti. Trebuie sa va concentrati asupra obiectivelor si viselor pe care le aveti astfel încât sa va bucurati de propriile reusite.

8. Fii tu însuti

Asa cum nu trebuie sa va comparati cu alte persoane, este important sa nu va îngrijorati în legatura cu ceea ce cred ceilalti despre felul cum sunteti.
Oamenii fericiti sunt spontani, naturali si reali. Acestia spun ceea ce cred si ceea ce simt, si nu sunt îngrijorati în legatura cu ceea ce cred altii despre ei.

9. Nu va îngrijorati

Oamenii fericiti nu se îngrijoreaza si recunosc ca 90% din griji nu se îndeplinesc. Lasati grijile nejustificate deoparte!

10. Organizati-va

Poate ca îi invidiati pe cei cu o personalitate boema si care se lasa dusi de val, însa nu va pacaliti.
Oamenii fericiti planuiesc si organizeaza, au obiective si un scop bine stabilit. Puteti obtine doar ceea ce va doriti sau visati, asta daca stiti exact ce doriti sau visati.

11. Gânditi pozitiv

Sentimentele si emotiile negative creaza disconfort psihic si stres psihologic.
Oamenii fericiti elimina toate lucrurile negative si privesc doar partea frumoasa si pozitiva a lucrurilor. De exemplu, atletii se vor gândi întotdeauna cum vor câstiga cursa nu cum vor pierde. Trebuie sa trecem de la o perspectiva negativa, cea cu jumatatea de pahar gol, la perspectiva cu jumatatea plina a paharului, si totodata sa punem în practica optimismul. Optimismul este mecanismul natural de autoaparare al mintii împotriva depresiei.

12. Pretuiti fericirea

Fericirea poate fi învatata, iar gasirea unui scop în viata îti poate usura drumul. Oamenii fericiti apreciaza si realizeaza ca fericirea le va prelungi viata.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s